Δημιουργείται Ταμείο Ενίσχυσης ΚΟΙΝΣΕΠ από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας;

Posted in Νέα

 

της Βασιλικής Μαχαίρα στο Enallaktikos.gr


Ένα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός εταιρικού συμφώνου το οποίο θα χρηματοδοτεί, θα ενισχύει και θα στηρίζει τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ βρίσκεται η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας.


Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Δ/ντης του Δικτύου και Διοικητικών Υπηρεσιών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Παναγιώτης Τουρναβίτης.

 

Πηγή: Enallaktikos.gr


«Στην περίοδο της κρίσης ειδικά από το 2010, τότε που όλες οι τράπεζες έκλειναν τις στρόφιγγες προς την πραγματική οικονομία και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η συνεταιριστική τράπεζα της Καρδίτσας στήριξε τους Αγρότες, τους Επαγγελματίες βοηθώντας τον κόσμο να μην  περιέλθει σε ασφυξία, όπως έκαναν οι υπόλοιπες τράπεζες, δημιουργώντας ένα σπιράλ…φόβου, ανασφάλειας και γενικά της ανατροφοδότησης και συνέχειας  σοβούσας κρίσης.  Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις τοπικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, χωρίς να την απασχολεί  το κέρδος (σ.σ. φυσικά και την απασχολεί το κέρδος), φυσικά ένα κέρδος που μπορεί να εξασφαλισθεί εφ’όσον στηριχθεί ο άνθρωπος και οι δυνατότητες του, που στηριζόμενος θα εξακολουθήσει να παράγει και… κέρδος».


Αυτή τη στιγμή η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έχει 4 υποκαταστήματα  στην πόλη για να διευκολύνει τα μέλη της τα οποία φτάνουν τον αριθμό 7.000 άτομα. Μέλος της Τράπεζας μπορεί να γίνει ο καθένας, εφόσον αγοράσει μια συνεταιριστική μερίδα της τάξης των 75 ευρώ. Όσες όμως μερίδες και να αγοράσει δεν θα μπορεί να έχει παραπάνω από 5 ψήφους και να επηρεάσει τις αρχές λειτουργίας της τράπεζας και τις αποφάσεις της.

Στους άμεσους στόχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας είναι η διεύρυνση του μεριδίου της Αγοράς, βοηθώντας πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις και τον Πρωτογενή Τομέα.

Στις 22 Μάη στη  Θες/νικη και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Χαγιάτ θα γίνει ένα φόρουμ, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος και ένα εργαλείο για να χρηματοδοτούνται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Επι πλέον θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να δίδονται εγγυήσεις και πως θα στηρίζονται αλλά και πως θα καθοδηγούνται για τα επιχειρηματικά τους βήματα.


Ενημέρωση για Δράσεις ΚΟΙΝΣΕΠ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας στις 17/4/2015 (Θεσ/νίκη) συζήτησε για τα προβλήματα και τις επιλογές των ΚοινΣΕπ για το μέλλον. Στις 21/5/2015 (Αθήνα) παρουσίασε τις εμπειρίες του στα Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας. Στις 28/5/2015 (Θεσ/νίκη) υιοθέτησε πρόταση για διαμόρφωση ενός Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Μέσου για την Κοινωνική Οικονομία. Στις 28/5/2015 (Κατερίνη), έδωσε συνέντευξη στο DION TV για την δικτύωση των ΚοινΣΕπ. Στις 14/5/2015 (Caravell, Αθήνα) θα παρουσιάσει σε Συνέδριο την εμπειρία από τις νέες εργασιακές σχέσεις στις ΚοινΣΕπ. Στις 14/5/2015 (Νεμέα) θα ενημερώσει για τις δυνατότητες και τις προοπτικές των ΚοινΣΕπ, ως εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης. Στις 16/5/2015 (Ευγενίδιο, Αθήνα) θα αναφερθούν οι δυνατότητες αυτοτροφοδότησης της τοπικής ανάπτυξης με δομές όπως οι ΚοινΣΕπ, σε Συνέδριο για τα Μικρά Κυκλαδονήσια. Στις 22/5/2015, στις 18.00, στην αίθουσα Ballroom3 (Hyatt, Θέρμη Θεσσαλονίκης), θα γίνει συζήτηση για τα Φορολογικά-Λογιστικά των ΚοινΣΕπ και για ένα νέο Χρηματοπιστωτικό Μέσο για τις ΚοινΣΕπ. Στις 24/5/2015, στις 14.00, στην αίθουσα Έφεσος1 (Hyatt Θεσ/νίκης) προσκαλούνται όλες οι ΚοινΣΕπ να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους για τις ΚοινΣΕπ. Στις 26/5/2015, στις 16.00 (Μοναστηρίου 93, Θεσ/νίκη) θα προσεγγισθεί το εργαλείο «Νέοι & Κοινωνική Οικονομία». Στις 15/6/2015 (Θεσ/νίκη) το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας Θα συμμετέχει στην πρώτη διοργάνωση Φεστιβάλ Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας. Στις 16/5/2015 (Πολιτιστική Γειτονιά, Συκιές, Θεσ/νίκης) θα παρουσιασθούν οι ΚοινΣΕπ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 


Αφού δεν βρίσκεται η απαραίτητη τεχνική βοήθεια από δημόσιες δομές, οι ΚοινΣΕπ με ανταλλαγή εμπειριών και αλληλοβοήθεια θα αυτοστηριχθούν. Δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έπρεπε να είναι ο στυλοβάτης των προσπαθειών, μέσω επιτήδειων μηχανισμών και τεχνητών αποκλεισμών των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, κατευθύνεται σε δομές που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.


(Πηγή Δημήτρης Μιχαηλίδης)

Διεύθυνση

Μ. Αλεξάνδρου 34, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τηλέφωνο: 2441042363

Fax: 2441071636

Ιστοσελίδα: www.sesnet.eu

Email: connect@sesnet.eu

Φόρμα Εισαγωγής

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Όροι και Προϋποθέσεις